News for July 2013

Experimentele Woningbouw op de kaart

Experimentele woningbouw? Jazeker, ondanks de schijn van het tegendeel staat Nederland namelijk vol met zogenaamde “Experimentele Woningbouw”. Nee, die aanhalingstekens duiden niet op ironie of ander waardeoordeel, maar op een citaat. In 1968 stelde de minister van VRO(nog geen M) wetgeving in die tot doel had “de verhoging van het woningpeil in het bijzonder voor wat betreft de woonvormen en de woonomgeving” en “woonvormen en woningtypen welke in enig opzicht afwijken van de gebruikelijke vormen, waarbij die afwijking de belofte inhoud dat daarmee voldaan zal worden aan bepaalde woonbehoefte of andere desiderata, welke in het normale kader onvoldoende tot hun recht komen.” WAT!? Ja, het waren ambtenaren die dat plan opstelden, dan kun je zulk soort taal verwachten. Waar het uiteindelijk op neerkwam was dat er de “Adviescommissie Experimentele Woningbouw” ingesteld werd. Van 1968 t/m 1977 beoordeelde  deze commissie aangedragen woningbouwplannen op kwaliteiten die op dat moment belangrijk geacht werden; hoogwaardige woonomgeving, vernieuwende woonvormen, betaalbare hoogwaardige sociale woningbouw en bouwtechnieken die variatie bevorderden. Wanneer een project experimenteel bevonden werd kreeg het het predikaat “Experimenteel Woningbouwproject” en kon het meedelen uit een subsidiepot om “aanvangsweerstanden te overwinnen”. Het zijn deze projecten die ik verzameld heb en die hier nu op de kaart staan.

(more…)

Share
Posted: July 30th, 2013
Categories: Architectuur, Kaarten: GoogleMaps, -Earth, Bing, Overig
Tags:
Comments: No Comments.

Dode architecten op de kaart: Oscar Niemeyer

Vorig jaar (6-12-12) is Oscar Niemeyer overleden op 104-jarige leeftijd. Ik had toen al een tijdje dit artikel in voorbereiding staan daarom had ik had er de spitsvondige titel ‘Bijna dode architecten op de kaart: ‘ voor bedacht, het is immers niet alledaags dat je een 104-jarige nog steeds actief architect kan noemen. Maar de werkelijk had het geschrevene dus ingehaald. Ik werd laatst weer aan herinnerd dat ik dit artikel nog ergens had liggen toen ik het onderstaande biljet op de kop tikte. Een gevalletje hyperinflatie dat Niemeyers gebouwen als nationale trots tentoonstelt.

Geboren op 15 december 1907 en gestorven in het harnas heeft hij in ieder geval ruim de tijd gehad om een indrukwekkend groot oeuvre op te bouwen, ongeveer 600 projecten hoorde ik bij de berichten over zijn dood, al heb ik daar geen lijst van. Wat ik hier verzameld heb zijn zijn projecten in de stad Brasilia en dat zijn er voorlopig al meer dan genoeg.

(more…)

Share
Posted: July 12th, 2013
Categories: Architectuur, Kaarten: GoogleMaps, -Earth, Bing
Tags:
Comments: No Comments.