StudioAndreas´ tips voor vrouwen

Rechtschapen als de redactie van dit weblog is, hebben we besloten om het zwakke geslacht van levenswijsheden te voorzien. Ik heb bij me thuis een boekje gevonden met de naam “1100 raadgevingen voor de huisvrouw”. Ik denk dat boekje (dat overigens 1124 raadgevingen bevat) van mijn moeder van de huishoudschool afkomstig is. Er staan een aantal hele maffe tips is, maar mocht de beschaving binnenkort imploderen zijn ze mogelijk toch het overwegen waard. Daarnaast een boekbespreking van het boekje ‘Seksadvies voor de getrouwde vrouw’ met daarin instructies voor jonge bruiden voor “de  verschrikkelijke ervaring die seks is”.

Eerst de huishoudelijke tips. De ondertitel van het boekje is “Wilt u van een dubbeltje een gulden gaan maken, dan moet u deze raadgevingen niet verzaken”. Het merendeel van de tips hebben daarom te maken met geld besparen met eenvoudige middeltjes. Hier de leukste:

Sigarenas is zeer geschikt voor tandenpoetsen.
Alcohol heeft minder uitwerking, als men bij het drinken nu en dan enige koffiebonen kauwt.
Ruiten worden ondoorzichtig wanneer men ze met een oplossing van ongeveer een half pond zout en een kwart liter witbier bestrijkt.
Slechte kamerlucht verbetert men door het branden van suiker. De ontwikkelde gassen zijn kiemdodend.
Slechte kamerlucht verbetert als men koffiedik op een gloeiende kolenschop door de kamer draagt.
Uiennat is goedkope en duurzame lijm.
Schimmelen van schoenen bij het bewaren in vochtige vertrekken wordt vermeden, door ze te bestrijken met een oplossing van 1 deel kamfer en 9 delen terpentijn. Ook ratten en muizen mijden hierdoor de schoenen.
Plant men hennep om groentebedden, dan zijn deze tegen rupsen en insecten beschermd.
Boomkanker geneest men door de bomen te bestrijken met houtazijn.
Tegen wespen zet men schalen met de geest van salmiak op de tafel.
Om eten goed te verteren  slaapt men in de eerste uren steeds op de rechterzijde, dan pas op de linkerzijde.
Mensen met rode neuzen moeten weinig vlees, maar veel groente en nog meer fruit eten en alle kruiden vermijden, vooral de buitenlandse.
Tegen glimmende neuzen bepoedert men gedurende de nacht den neus met amandelzemelen, die men ’s morgens met lauw-warm azijn water eraf tipt.
Haar krijgt een mooie glans wanneer men het in regenwater wast.
Een hond went gauw aan zijn nieuwe baas, als deze een spekzwoerd enige malen in de oksel neemt en dan aan het dier geeft. 
Een dode rat in teer gedompeld, verdrijft de andere. 
Mussen verdrijft men van de tuinbedden, als men daarop een hazepoot legt. 
Bij nerveuse hoofdpijn helpt het in de meeste gevallen een kop zwarte koffie waarin men een citroen uitperst.
Drukkende hoofdpijn ten gevolgen van geestelijke overbelasting verdwijnt door het bewrijven van de plek met warmgemaakte Franse brandewijn.
Bij harde lucht watjes in de oren stoppen.
Straatvuil op donkere kleren moeten worden afgewassen met een rauwe aardappelschil. 
Hardhorigheid bij kinderen staat telkens in verband met minderwaardigheid in het denken, waarom alles in het werk gesteld moet worden om dat te genezen.
Levende vreemde lichamen in het oor worden gedood, doordat men enige druppels zuivere olie in het oor druppelt.
Spit verzacht men met een met mosterdpap bevochtigde flanellen lap. 
Tegen reuma werkt een zwart kattevel op de plaats van kwestie gedragen goed.
Tegen neusverkoudheid citroensap in de holle hand gieten en dagelijks 2 á 3 keer opsnuiven.
 

Als laatste zou ik het over het boekje “Seksadvies voor de getrouwde vrouw” willen hebben. Het is een tekst uit 1894 van ene Ruth Smythers dat gelukkig opnieuw is uitgegeven door uitgeverij Deltas. Het staat vol tips zoals: “geef weinig, geef zelden, en bovenal geef met tegenzin. Anders kan wat een degelijk huwelijk had moeten zijn vervallen in een orgie van seksuele lusten.” Of dingen als “Zodra de man de daad heeft voltooid, zal de wijze vrouw beginnen te zeuren over kleine taken die  ze hem onmiddellijk erna wil laten uitvoeren”. Althans wanneer het zover komt want het voorkomen van de daad is ten alle tijden beter. Belangrijk om te weten is ook: “De meeste mannen zijn van nature eerder verdorven, en als ze ook maar even de kans krijgen, zouden ze zich inlaten met een reeks van de meest wansmakelijke daden”. Om maar een voorbeeld te noemen bijvoorbeeld “hun eigen walgelijke lichaam aanbieden (…)”. En als dit niet meer voorkomen kan worden dat het dan “alleen in totale duisternis beoefend mag worden” én uitsluitend onder het dragen van “handige dikke katoenen nachtjaponnen”. Lig je daar dan, maak dan geen lichaamsbewegingen en geen geluiden omdat hij “dat weleens als een aanmoediging zou kunnen interpreteren”. Als alternatief voor gehele stilte heb je overigens ook de keuze om te “kakelen over huishoudelijk werk, terwijl hij ligt te puffen en blazen”. Maar zoals gezegd is het beter als het geheel nooit tot de daad komt, daarom is het raadzaam om voordien geheel stil te zijn want dan kan het gelukkige toeval zich voordoen dat wanneer je echtgenoot “op de tast in het donker” naar jou op zoek is “dat hij ergens tegen stoot en een lichte kwetsuur oploopt” Enz. enz.

Koopadvies: Het is een minuscuul boekje, dat naast leerzaam vooral leuk is. Ik vond het toevallig voor €2,50 bij Selexys en bij DeSlegte staat het ook voor €2,50. Dat is de prijs die je er qua papierkosten en hoeveelheid tekst er ook voor zou verwachten. Koop het dan ook zeker niet bij Bol.com want die vragen er een hysterische €30,99 voor. Afgezien van de eventuele prijs is het een gegarandeerde voltreffer voor zoiets als een vrijgezellenfeest.

We zullen maar niet zeggen dat het gehele pamflet waarschijnlijk een oude hoax is.

Share
Posted: November 9th, 2012
Categories: Algemeen, Boekbesprekingen
Tags:
Comments: No Comments.